Impérium jídla


Evan Fraser, Andrew Rimas

Jsme to, co jíme. Dějiny lidstva prostřednictvím jídelního stolu.

Jsme to, co jíme. Tento aforismus vystihuje hlubokou pravdu o naší civilizaci.

Impérium jídla popisuje osudy lidí i celých společností v u uplynulých dvanácti tisíciletích na příkladu potravin, které člověk pěstoval nebo lovil, které konzumoval, ale s nimiž také obchodoval. Líčí napínavé příběhy tak odlišných míst, jakými jsou starověká Mezopotámie nebo imperiální Británie. Z prvního města vzniklého v kdysi prosperující oblasti zvané Úrodný půlměsíc nás kniha přenáší k rychle se vyprazdňujícím obilnicím a miskám rýže dnešní Číny.

Veškerá lidská společenství vznikají na základě vytvoření a výměny přebytků potravin. Hojnost však není nevyčerpatelná. Nakonec nevyhnutelně přichází čas, kdy se neurodí, pole utrpí erozí nebo klesnou teploty. Jednotlivé kultury

pak upadají do temných období chudoby, hladu a války, nebo se centrum moci přesune jinam. Něco takového se stalo na konci římské říše, kdy otroci příliš namáhali půdu na plantážích v Evropě a Egyptě a připravili ji tak o plodnost.

Přihodilo se to i starodávným Mayům, kteří během staletí, kdy v jejich říši panovalo sucho, museli opustit svá nádherná města. A stalo se tak i ve čtrnáctém století, kdy středověké společnosti zničil mor a hlad, stejně jako

ve století devatenáctém, kdy katastrofální postupy kolonizátorů uvrhly polovinu světa do takové bídy, že se z ní už nikdy nevzpamatovala.

Kniha vynikajícím způsobem popisuje jednotlivé cykly konzumace potravin v minulosti, zabývá se však i budoucností. Líčí například, jak by mohla situace, kdy rybáři lovící krevety v deltě řeky Mekongu vytáhnou jen prázdnou síť,

vyvolat nepokoje v Karibské oblasti. Nebo k čemu dochází, když nějaké kultuře nebo národu dojdou potraviny. Ukazuje tvář světa, který začal mít hlad.

Číst více
0,00 Kč doporučená cena
Nedostupné

newsletter Kniha Zlín

Zajímá Vás, jaké novinky právě vychází a co se děje v knižním světě? Přihlášením k odběru našich e-mailových novinek souhlasíte se zpracováním osobních údajů.